MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Tomasa Kūsingu izstāde “Parastie cilvēki”

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Tomasa Kūsingu izstāde “Parastie cilvēki”

Darbu vēstījums izteikts ar grotesku un satīru, komiskiem pārspīlējumiem un negaidītiem kontrastiem, un arī alegorijām. Aiz šķietami dekoratīvā izpildījuma slēpjas vēstījums, kas nereti runā par problemātiskiem politiskiem jautājumiem. Darbos dominē cilvēku un dzīvnieku figūras, kas tiek transformētas, deformētas, apvienotas, kombinētas. Tēlu savdabīgais reālisms panākts ar izteiksmes valodas perfekciju, izstrādātajiem formu apjomiem, konkrētajiem gaismēnu kontrastiem, krāstoņu pārejām. Ar klasiskajiem glezniecības paņēmieniem, linogriezuma tehniku un reālistisko formu valodu mākslinieks runā aktuālās kategorijās.

Noteikta loma, kas atspoguļojās arī Tomasa Kūsingu daiļradē, ir grupai “Non Grata”, par kuras dalībnieku viņš kļūst 2001. gadā. “Non Grata” radās Pērnavā 1998. gadā kā alternatīva mākslas akadēmija, kurā starp citiem mūsdienu mākslas veidiem varēja apgūt arī performances mākslu. Ap šo laiku izveidojās arī tāda paša nosaukuma performances mākslas grupa, kuras darbībā iesaistījušies mākslinieki no dažādām pasaules valstīm. Grupas “Non Grata” mākslu raksturo tas, ka tā ir kolektīva, anonīma, attālināta no pastāvošās mākslas pasaules, medijiem un politikas. Reizēm to mēdz dēvēt par skandalozu vai pat kaitinošu, un par to liecina arī grupas nosaukums, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē ārpus likuma.

Izstādē būs skatāmi grafikas un glezniecības darbi, kas tapuši ne tikai pēdējā laikā, bet arī agrākos periodos radītie darbi. Gleznu un grafiku vēstījumus iedvesmojusi pilsētas dzīve, lauki, draudzība, mākslas kopiena un mūzika. Šie garstāsti bieži vien kļūst par laikmetīgu "folkloru" ar humora piedevu, kurā realitāte savijas ar kolektīvo zemapziņu un sirreālām mirāžām, sniedzoties no naiva joka līdz asai groteskai, no ironijas līdz sociālai kritikai.

Tomass Kūsings (1976) absolvēja Igaunijas mākslas akadēmiju 2005. gadā, iegūstot mākslas bakalaura grādu. Kopš 2001. gada viņš ir grupas “Non Grata” dalībnieks. Izstādēs piedalās kopš 2002. gada. Gleznas un grafikas ir izstādītas Igaunijā, Somijā, Zviedrijā, Vācijā, Bulgārijā, Rumānijā, Francijā, Lielbritānijā, Ķīnā, ASV, Čīlē un Dienvidkorejā. Viņa personālizstādes notikušas Igaunijā, Vācijā, Francijā, Lielbritānijā, ASV, Čīlē, Austrālijā un Dienvidkorejā.

Izstādes atklāšana notiks 2016. gada 5. novembrī plkst. 14:00 Kuldīgas Mākslas namā 1905. gada ielā 6, Kuldīgā.