MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Īru dzejnieka Viljama Batlera Jeitsa izstāde Mākslas namā

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Īru dzejnieka Viljama Batlera Jeitsa izstāde Mākslas namā

19. oktobrī plkst. 16:00 Kuldīgas Mākslas namā tiks atklāta īru dzejnieka Viljama Batlera Jeitsa (13.06.1865 - 28.01.1939)  izstāde.

Īru dzejnieks savos darbos pievērsies ķeltu mitoloģijai un veicinājis īru nacionālās literatūras atdzimšanu. 

Rakstnieks dzimis Dublinā, uzaudzis Londonā un Sligo (īrija). Tēva ietekmē apmeklējis mākslas skolu, bet tomēr nolēmis kļūt par rakstnieku, universiātes avīzē publicējot arī savus pirmos dzejoļus.

Nokļūstot Londonā viņš iestājies teosofiešu biedrībā un nodarbojies ar okultismu, mistiku un maģiju, simbolisma ietekme jūtama arī viņa pirmajos dzejoļu krājumos. 

1889. gadā viņš iemīlējās īru brīvības cīnītājā Modā Gonā, tomēr mīlestība palika bez atbildes, taču M.Gonas ietekmē kadu laiku pievienojies arī revolucionārajai kustībai, kas cīnījās par Īrijas atdalīšanos no Lielbritānijas. 

Dublinā nodibinājis Īru literāro teātri. V.B. Jēitsa dramaturģija vērsās pret valdošo reālismu. Japāņu teātra ietekmē radījis virkni stilizētu lugu ar maskām, pantomīmu, dejām un dziesmām. 

1923. gadā saņēmis Nobela prēmiju literatūrā. 

Informācijai izmantota grāmata 100 mūsu laikmeta rakstnieki 

Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā pieejama V.B.Jeitsa dzejas izlase Baltie putni , kurā dzeja lasāma paralēli, gan angļu, gan latviešu valodā.