MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Latvijas filmu izlase

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Latvijas filmu izlase

Kuldīgas Galvenā bibliotēka saņēmusi apjomīgu latviešu filmu izlasi.

Atzīmējot Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē 2015. gada pirmajā pusē, Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātu realizējis projektu “Latvijas filmu izlase” – filmu kolekciju DVD formātā (25 diski). 13. maijā kinoteātrī “K. Suns” notika šīs kolekcijas prezentācijas pasākums, kurā izlases tika pasniegtas Latvijas bibliotēku, augstskolu un izglītības pārvalžu pārstāvjiem.

Izlases satura veidošanai tika sapulcināti filmu nozares eksperti, un darba grupas diskusiju rezultātā izlasē ievietotas 70 Latvijas filmas - desmit spēlfilmas, 16 dokumentālās filmas un 44 animācijas filmas -, tās grupētas divos hronoloģiskos periodos - klasiskais kino un mūsdienas. Spēlfilmu sarakstā vecākā ir režisora Leonīda Leimaņa filma "Purva bridējs", kas uzņemta 1966.gadā, jaunākā - 2013.gadā uzņemtā Jāņa Norda filma "Mammu, es tevi mīlu", dokumentālā kino izlase sākas ar Ivara Kraulīša 1961.gada filmu "Baltie zvani" un beidzas ar Dāvja Sīmaņa 2014.gadā veidoto "Escaping Riga", savukārt animācijas spektru sāk Arnolda Burova pirmā filma "Ki-ke-ri-gū!", kas tapusi 1966.gadā, un Rozes Stiebras "Zelta sietiņš", kas tapusi 1975.gadā, bet noslēdz divas 2014.gada filmas - Signes Baumanes "Akmeņi manās kabatās" un Reiņa Kalnaeļļa "Zelta zirgs". 
Diskiem pievienots izsmeļošs informatīvi izglītojošs bilingvāls katalogs latviešu un angļu valodā par visām filmām un to autoriem - 40 režisoriem. Ievadrakstus par katru izlases sadaļu rakstījuši nozares profesionāļi: Dita Rietuma, Inga Pērkone, Zane Balčus, Ieva Pitruka un Ieva Viese.

Foto: http://nkc.gov.lv/aktualitates/pirma-latvijas-filmu-dvd-kolekcija/