MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

8.marts - Starptautiskā sieviešu diena

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
8.marts - Starptautiskā sieviešu diena

Šogad aprit simts gadi, kopš 1914.gada pavasarī Starptautiskās sieviešu dienas atzīmēšana tika piesaistīta konkrētajam datumam - 8.martam.

 

Sieviešu dienas pirmsākumi rodami sieviešu cīņā par savām tiesībām uz labāku dzīvi. Ar protestiem un politiskām aktivitātēm sievietes vairāk nekā simts gadu laikā ir ievērojami uzlabojušas savu dzīvi, panākot dzimumu līdztiesību un nostiprinot savas tiesības gan darbā, gan privātās lietās.

Pirmo reizi Sieviešu dienu sāka svinēt ASV – 1909.gadā Amerikas sociālistiskā partija izsludināja februāra pēdējo svētdienu par Nacionālo sieviešu dienu. To svinēja līdz 1913.gadam.

Eiropā sieviešu tiesībām pamatakmens likts 1889. gadā, kad vācu sociāliste Klāra Cetkina Parīzē teica runu, aizstāvot sieviešu darba tiesības, kā arī tiesības uz aizsardzību un palīdzību mātēm un bērniem un tiesības piedalīties valstiski nozīmīgos notikumos. 1907. gadā, iedvesmojot sievietes visā valstī, tika organizēta sieviešu solidaritātes diena, pieprasot vēlēšanu tiesības, kā arī slavējot sievietes un viņu sasniegumus.

Savukārt 1910. gada 27. augustā Kopenhāgenā notiekošajā Starptautiskajā sociālistiskajā sieviešu konferencē, turpinot aizsākto sieviešu tiesību aizsardzības uzlabošanu, Klāra Cetkina ierosināja sākt svinēt starptautisku sieviešu solidaritātes dienu ik gadu. Viņu atbalstīja Vācijas sociāldemokrātu partijas Centrālās komitejas locekle Helēna Grinberga, apstiprinot 19. martu kā šādas dienas svinamo datumu. Jau nākamajā 1911. gadā 19. martu kā starptautisko sieviešu solidaritātes dienu visai plaši svinēja sociāldemokrāti un tiem simpatizējošie pārstāvji Vācijas impērijā, Austroungārijas impērijā, Dānijā un Šveicē. Vācijā svinēja 12. martā, savukārt Austroungārijas zemēs, Šveicē un Nīderlandē - 9. martā, Krievijas impērijā un Francijā - 2. martā, bet 1914. gadā lielākajā daļā Eiropas valstu šo dienu sāka svinēt 8. martā.

1945.gadā, kad Latvija nonāca Padomju Savienības sastāvā un padomju funkcionāri sāk aktīvi ieviest „jaunās padomju tradīcijas”, 8.marts arī Latvijā kļuva par svinamu dienu. 1990.gadu sākumā, Latvijai atgūstot neatkarību, saistot svētkus ar PSRS okupācijas mantojumu, Starptautisko sieviešu dienu pārstāja svinēt.

Kopš 2007.gada tā Latvijā ir likumā noteikta atzīmējamā diena, bet ne brīvdiena.

Resursi internetā par Starptautisko sieviešu dienu:

http://www.arhivi.lv/index.php?1&61&view=news-detail&news_id=3560

http://www.tns.lv/?lang=lv&fullarticle=true&category=showuid&id=2346

http://lv.wikipedia.org/wiki/Starptautisk%C4%81_sievie%C5%A1u_diena

http://www.delfi.lv/news/national/politics/politiskas-kaislibas-ap-starptautisko-sieviesu-dienu-izplenejusas.d?id=44272523

http://www.delfi.lv/sievietem/relationships/dzive/tulpes-nedaudz-likiera-un-gandriz-kautins-frizetava.d?id=44273155

http://www.delfi.lv/sievietem/relationships/dzive/8-marts-laiku-lokos-no-arestiem-par-kontracepcijas-popularizesanu-lidz-sievietem-valdiba.d?id=44273375

http://www.labaiveselibai.lv/sieviesu-diena-8-marts/

http://www.1188.lv/izklaide/meklet/tagi/starptautiska-sieviesu-diena-2014