MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Gada dzīvnieks 2014 - pelēkais vilks

Papildināts 2014. g. 31. janvārī
FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Gada dzīvnieks 2014 - pelēkais vilks

Latvijas Dabas muzejs par 2014. gada dzīvnieku nominējis pelēko vilku (Canis lupus). Kuldīgas Galvenās bibliotēkas 2.stāvā skatāma izstāde, veltīta vilka dzīvei, paradumiem, kā arī vilkam pasakās, teikās, tautasdziesmās, daiļliteratūrā.

Vilks ir viens no vispretrunīgākajiem dzīvniekiem. Tas ir gan pozitīvi atspoguļots heraldikā - dzimtu ģerboņos, gan negatīvi -, pārdzīvojot iznīcināšanas periodu Rietumeiropā. Nereti pelēči Latvijā uzbrūk mājlopiem saimniecībās, tāpēc tiem ir arī daudz nelabvēļu.

Zoologs Jānis Ozoliņš norāda, ka vilks sevī iemieso cilvēka un dabas attiecību esenci.   „Cilvēks ir faktiski vilku izspiedis no savas iepriekšējās lomas, jo vilks bija tas, kas noteica, cik sugu dzīvnieki mūsu platuma grādos, kurā vietā un cik daudz būs. Pat kur mežam augt vai neaugt, jo vilks regulē pārnadžus, kuri savukārt grauž kokus. Tā kā vilks bija dabas veidotājs, un, drusku pārspīlējot, ainavas veidotājs pirms cilvēka,”  skaidro zoologs.

Ozoliņš stāsta, ka vilks Latvijā ir aizsargājams dzīvnieks, tomēr, atšķirībā no citām Eiropas valstīm, Latvijā un visā Baltijā vilkus ir atļauts medīt. Pētnieks norādīja, ka tas uzliek arī lielāku atbildību rūpēties par to, lai vilku populācija saglabātos, tāpēc tiek izstrādāti sugu aizsardzības plāni. Ozoliņš pauž, ka mērķis ir stabila vai nedaudz pieaugoša vilku populācija.   Uzziņu literatūra par vilkiem Kuldīgas Galvenās bibliotēkas fondā:  šeit

Interneta resursi par vilku:

http://www.diena.lv/latvija/zinas/gada-dzivnieks-2014-pretrunigais-pelekais-vilks-14041050

http://www.videsvestis.lv/content.asp?ID=29&what=24

http://rigazoo.lv/public/29338.html

http://www.latvijasdaba.lv/ziditaji/canis-lupus-linnaeus-1758/

http://raksti.daba.lv/referaati/2002/AZunna/vilku_refer.html

http://hunting.nomad.lv/?p=287

http://www.gani.lv/?par_vilkiem.html

http://valoda.ailab.lv/latval/vispareji/tautasdz/vilks.htm

http://www.pasakas.net/pasakas/latviesu-pasakas/dzukstes_pasakas/v/vilks/

http://www.tautasdziesmas.lv/category/vilks

http://www.sapnu-tulks.lv/sapnis/Vilks