MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Ilzes Avotiņas personālizstāde Vidzeme - Kurzemei

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Ilzes Avotiņas personālizstāde Vidzeme - Kurzemei

No 1.decembra līdz 29.decembrim Mākslas namā apskatāma latviešu ievērojamās gleznotājas Ilzes Avotiņas personālizstāde „Vidzeme – Kurzemei”.

Tā Kuldīgā ir pirmā tikšanās ar šo izcilo mākslinieci, viņas spilgtajām, piesātinātajām krāsām un interesantajiem motīviem. Mākslinieces darbos vienmēr ir kāds pārsteigums, neparastais parastajā: vai tā ir sakāpināta krāsu izvēle, vai kādas īpašas detaļas un simboli, vai ainavas pašas kļūst par simboliem - viss vibrē un ņirb, viss ir dzīvs un neparastas enerģijas pārpilns.

Pati māksliniece ir teikusi: „Man ir fantastisks kontakts ar dabu. Es pat nejūtu, ka gleznoju. Kad esmu izdomājusies un iekšēji izrunājusies, es pēkšņi attopos, ka laikam esmu gleznojusi.”

Šajā izstādē apskatāmi 39 darbi - ainavas, klusās dabas, portreti, žanra ainas. Gleznas tapušas pēdējos gados, bet ir arī daži darbi, kuri gleznoti agrāk, piemēram, pašportrets ar kaķi „Reiz martā” un meitas Kristīnes Luīzes portrets „Ja es būtu”. Māksliniece savos darbos izmanto kā modeļus savas meitas, kaķus, arī savus draugus. Ainavās redzamas Avotiņu ģimenes lauku mājas „Kalna Murēni” Vidzemē un to apkārtne. Pilsētainavās attēlotas Venēcija un Barselona. Šajā izstādē ir darbi no Ilzes Avotiņas pēdējās personālizstādes „Sapņu ķērājs”, kur parādās latviskais ornamentu motīvs. Izstādes centrālais darbs ir triptihs: balts uz balta – trausls, smalks un garīgs darbs.

2004.gadā mākslas zinātniece Elita Ansone raksta žurnālā „Studija”: „No kompozīcijas un stāstījuma viedokļa tajās (gleznās) nav nekā jauna, taču Avotiņas glezniecība ir unikāla latviešu mākslas kontekstā. Eksotiski košs zieds, kas savā spilgtumā izceļas uz apkārtējās klusināti noskaņotās dabas fona.”

Izstādi kopā ar I. Avotiņu iekārtojusi Ieva Vītola-Lindkvista, plakāta autors Ilmārs Drīliņš.

Modra Rubeņa foto.