MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Viļņa Rasas 70. Jubilejas darbu retrospekcija

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Viļņa Rasas 70. Jubilejas darbu retrospekcija

Kuldīgas Galvenās bibliotēkas izstāžu zālē - trešdien, 21. decembrī, tiks atklāta TTMS „Kuldīgas palete” vadītāja Viļņa Rasas gleznu izstāde.

Tikšanās ar mākslinieku būs 2012. gada 7. janvārī plkst. 14:00

Mākslinieks Vilnis Rasa dzimis 1941. gada 18. maijā Saldū, bet kara beigās ģimene pārcēlusies uz Kuldīgu, kur aizvadīti bērnības gadi un  absolvēta Kuldīgas 2. vidusskola.

Skolas laikā viņš mācījās zīmēt un gleznot pie autodidakta Jāņa Zariņa, ar kuru kopā arī vēlākos gados gleznoja daudzas klusās dabas un ainavas, bet tad jau sirmais mākslinieks bija pārņēmis jaunākā kolēģa māksliniecisko rokrakstu.

Pēc vidusskolas jaunietis devās uz Rīgu, lai mācītos glezniecību Latvijas PSR Valsts mākslas akadēmijā (tagad – Latvijas Mākslas akadēmija).

1967. gadā viņš pabeidza VMA ar diplomdarbu Uz Daugavas (izcilā vecmeistara Ed. Kalniņa vadībā) un atgriezās dzimtajā Kuldīgā, lai strādātu Komunālo uzņēmumu kombināta mākslas darbnīcās.

Vilnis Rasa kļuva par pilsētas galveno mākslinieku.  Toreiz tā bija liela atbildība, jo ar ierobežotām iespējām vajadzēja augstā mākslinieciskā līmenī gatavot vides objektus, noformēt pilsētu uz svētkiem, gatavot uzņēmumu un iestāžu vizuālās reklāmas, kā arī izstrādāt dažādus logo un noformēt bukletus, tūrisma ceļvežus un citus iespieddarbus

Viņš piedalījies arī dažādu sabiedrisko ēku interjeru veidošanā un gatavojis publikācijas par mākslas jautājumiem Kuldīgas rajona laikrakstā.

Jaunais mākslinieks atrada laiku radošajam darbam un tapa daudzas Kuldīgas ainavas – pastozi gleznoti, romantiski Kuldīgas nomaļu skati tā sauktā skarbā stila dekoratīvā manierē.

Palaikam uzgleznota kāda klusā daba ar ziediem, augļiem, dārzeņiem, košām sēnēm un vitālu sarkanbrūnu Kursas māla podu. Vairāki kartoni veltīti figurālām kompozīcijām – vēsturiskām vai sporta tēmām, gleznoti arī portreti. Mīļākais gadalaiks gleznotājam ir ziema, kad visizteiksmīgākās krāsās ierunājas Kuldīgas vecie nami.

Jaunā gleznotāja darbi ar laiku aizņēma arvien nozīmīgāku vietu dzimtās pilsētas muzeja mākslas kolekcijā pēc izstādēm, kurās viņš piedalās sākot no 1966. gada, kā arī kuldīdznieku privātkolekcijās. Māksliniekam bijušas vairākas personālizstādes, autora darbi tikuši izstādīti arī Krievijā, Zviedrijā un Lietuvā, bet atsevišķas gleznas aizceļojušas arī uz Vāciju, Somiju un ASV, tai skaitā Havaju salām. Kopš 1980. gada viņš ir Mākslinieku savienības biedrs.

Tiek izmēģināts pedagoģiskais darbs, sešdesmito gadu vidū organizējot jauno pašdarbības mākslinieku pulciņu, kas vēlāk izauga par Tautas vizuālās mākslas studiju Kuldīgas palete, ko Vilnis Rasa vadīja gandrīz četrdesmit gadu līdz nesenam laikam, kad viņš šo atbildīgo pienākumu uzticēja jaunajai maiņai.

Atskatoties uz radošā darbībā aizvadīto pusgadsimtu un atzīmējot dzīves 70. jubileju, gleznotājs sarīkojis retrospektīvu izstādi jaunatklātajā Kuldīgas Mākslas namā.

Alise Volanska

Izstāžu zāles darba laiks:

               P,O, - slēgts

               T, C, P, S, Sv. - 10:00 - 16:00