Bernadetas Alpernas izstāde "Akmeņu otra dzīve" .

2016. g. 07. aprīlī
Papildināts 2016. g. 11. aprīlī

Izstādes atvēršana 15. aprīlī pulksten 15:00 Kuldīgas Mākslas nama 3.stāvā, Kuldīgā 1905. gada ielā 6.

Sinagogu fotogrāfēšanas projekts sākās dzimtas vēstures izpētes laikā. 1932. gadā Bernadetas Alpernas vectēvs, 18 gadu vecumā ģimenes apstākļu dēļ, kopā ar vecākiem no Šārbogārdas pārcēlas uz Budapeštu. Pēc 65. gadiem vectēvs lūdza savu dēlu, Alpernas tēvu, sameklēt viņu dzimtas māju. Vectēvs nomira 2002. gadā tā arī vēlreiz nepabijis savā dzimtajā pilsētā. Dažus gadus vēlāk Alperna apmeklēja Dunaūjvārošu, un tā kā tas bija ļoti tuvu vectēva dzimtajai pilsētai, viņa devās uz Šārbogārdas domi.  Tur nebija atrodama nekāda informācija par māju, bet izdevās noskaidrot ielas nosaukumu.

Vecvecāku māja atradās tajā pašā ielā, kur sinagoga. Alperna bija pārsteigta, ka sinagogā bija iekārtots lietotu mēbeļu un apģērbu veikals. Tad arī radās doma par projektu.

Šārbogārdas ebreju kopiena izveidojās 18. gadsimtā.  Sinagogas celtniecība tika pabeigta 1879. gadā, tai blakus atradās pamatskola un rabīna dzīvoklis. Holokausta laikā tika iznicināta 500 cilvēku lielā ebreju draudze. Holokaustā izdzīvojušie 34 ebreji mēģināja draudzi atjaunot, bet tas viņiem neizdevās. 1960. gadā sinagogas un kopienas ēka tika pārdota. Sinagogas iekštelpās tika izveidoti divi stāvi, pirmajā stāvā vairs nekas neliecina par ēkas sākotnējo funkciju un tur darbojas mēbeļu veikals. Sinagogas logi tika aizmūrēti, to vietā tika izveidoti jauni logi.

Ar šīs sinagogas fotogrāfiju sākās Alpernas fotogrāfiju sērija par sinagogām un “Israel Hayom” laikraksts par to publicēja rakstu. 2013. gadā ar “Eiropas asociācija Ebreju kultūrai” atbalstu Alperna sāka ceļojumu pa Eiropu, fotografējot sinagogu ēkas, kas mūsdienas tiek izmantotas citiem mērķiem.

Bernadeta Alperna (1987) dzimusi un strādā Budapeštā. 2012. gadā viņa beidza Kapošvāras Universitātes mākslas fakultāti preses fotogrāfa specialitātē. 2013. gadā ar fotogrāfiju ciklu Akmeņu otrā dzīve (Used Stones) māksliniece piedalījās prestižajā Leopold Bloom Art Award konkursā, kļūstot par šī konkursa finālisti. Ar šo un citiem projektiem viņa vairākkārt pabijusi izstādēs Eiropā, Izraēlā un ASV.

Izstādi organizē Ungārijas vēstniecība sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci.

Izstāde būs apskatāma līdz 29. maijam.

Foto: publicitātes foto

Informāciju apkopoja:

Uldis Pētersons

Kuldīgas Mākslas nama izstāžu kurators