Rituma Ivanova personālizstāde „Kadru tvērējs”.

2016. g. 18. janvārī

Izstādē vienuviet būs skatāmi darbi no dažādā laikā tapušām darbu sērijām, to starpā Ilūzijas Simbols, Sapņotāji, Erotiskā Filma, Saulē skatoties un Zvaigznes gaismas staros.

”Ir interesanti reizēm pārskatīt esošās lietas un saprast, kā no jau gatavām gleznām rodas jauns konteksts, citāda saspēle atšķirībā no izstādēm, kurās tās bijušas eksponētas," saka pats mākslinieks.

Ritumu Ivanovs – viens no spilgtākajiem savas paaudzes māksliniekiem. Oriģinālais rokraksts – paša radītā svītru tehnika –, lielformāta darbi, kuru uzmanības centrā ir gan masu kultūrā zināmas, gan citādi izteiksmīgas un „pētāmas“ sejas vai ekspresīvs cilvēka ķermenis, ziemeļnieciskā krāsu gamma ir tas, kas saista interesentu skatus Latvijā un citur pasaulē.

Ideja par izstādi radās, kā turpinājums mākslinieka un Kuldīgas mākslinieku rezidences sadarbībai, kas aizsākas 2013. gadā, kad tika organizēta tikšanās ar Ritumu Ivanovu. Izstāde būs apskatāms arī kāds īpašs tikšanās laikā tapis Rituma Ivanova pašportrets, kura radīšana piedalījušies vairāki Kuldīgas mākslas skolas audzēkņi.

Lai arī gribētos mākslinieku pierakstīt Latvijai, Rīgai vai kādai citai vietai, to izdarīt ir grūti. Ritums Ivanovs ir viens no mūsdienu mākslas pasaules fragmentiem - sastāvdaļām, un viņa daiļrade ir izgājusi ārpus ģeogrāfiskām robežām, tomēr saglabājusi galveno - nacionālo identitāti, kas mūsdienu pasaulē ir daudz svarīgāk.

Ritums Ivanovs (1968) absolvējis Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolu (1987), turpinājis studijas Latvijas Mākslas akadēmijā (1994) un studējis Humbolta Universitātē ASV. Rituma Ivanova gleznas gan personālizstādēs, gan grupu ekspozīcijās pabijušas ASV, Francijā, Šveicē, Vācijā, Igaunijā, Katārā, Austrijā, Krievijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Lietuvā, Lielbritānijā, Beļģijā, daudzi darbi iekļauti gan dažādu valstu mākslas muzeju, gan privātajās kolekcijās. 2009. gadā Ivanova darbs „FRAME 05” tika pārdots prestižajā britu izsoļu namā Sotheby’s.

 

Izstādi rīko Kuldīgas mākslinieku rezidence sadarbībā ar Kuldīgas mākslas namu.

Izstādes atvēršana 23. janvārī pulksten 16:00 Kuldīgas mākslas namā, Kuldīgā 1905. gada ielā 6. Izstāde būs apskatāma līdz 13. martam.

Ieeja bezmaksas