Nāc un lasi Vecāku žūrijas grāmatas!

2014. g. 27. maijā
Papildināts 2014. g. 27. maijā

Kuldīgas Galvenā bibliotēka saņēmusi Bērnu un jauniešu žūrijas jauno grāmatu kolekciju. Aicinām vecākus iesaistīties Vecāku žūrijā. Atgādinām, ka jebkurš pieaugušais var kļūt par Vecāku žūrijas ekspertu.

Šogad Vecāku žūrijas vērtējumam piedāvātas šādas grāmatas:

Laima Kota. Matilde un Terēze jeb Kā būt Te, Tur un Citur -

Rīga: Dienas grāmata, 2013

Ar bērniem lasāms romāns par dzīvi ar skaitāmstāstiņiem. Darbība notiek parastā lauku mājā, bet ikdienišķās lietas un norises aizved līdz neparastiem notikumiem un piedzīvojumiem. Atliek tikai iemērkt roku akvārijā, un var sākties ceļojums uz zemūdens pasauli. Pa puķuzirņastīgām var nokļūt vēju valstībā, bet tomātu sienamās šņores pārtop par ķirzakām un kļūst par ierosmi lidojumam ar paklāju. Te, Tur un Citur ir vietas, kur sastopami prinči un princeses, nāras, fejas un dūkņas, kur mīt olektgari vīriņi un zemzemes sieviņas tāšu baltos lakatiņos, bet kur nav vietas visu bērnu biedam - garlaicībai. Dzīvespriecīgais stāsts par abām māsām, viņu vecmāmiņu Nonnu un kaķeni Boniju apliecina - viss no pasakām ir dzīve.

Mikolajs Ložiņskis. Grāmata - Rīga: Mansards, 2013

Poļu rakstnieka Ložiņska romāns ir piesātināts, blīvs un koncentrēts trīs paaudžu ģimenes attiecību romāns, kura darbība risinās notikumiem pārbagātajā 20. gadsimtā, galvenokārt Polijā. “Grāmata” ir autora izdevies mēģinājums caur dažādu laiku epizodēm un ikdienas norisēm ieskatīties vissarežģītākajā – savu tēvu, vectēvu un paša domās, attieksmēs un arī atbildības izpratnē pret to vēstures nogriezni, kas mērojams dzīves laikā. Grāmatas nodaļas nosauktas visparastāko priekšmetu vārdos – citā gadu simtenī to vietā varbūt būtu greznas relikvijas, bet aizgājušais gadsimts ļāvis saglabāt tikai visvienkāršākās lietas, ar kuru palīdzību izstāstīt vairāku paaudžu stāstus. “Grāmata” rāda, ka, iespējams, vienīgais, ko mēs spējam mantot un dot tālāk ir saprašanās vēlme un nepieciešamība izlasīt sava tuvākā dzīves “grāmatu”, lai cik pretrunīgs un varbūt pat stāstītājam neizdevīgs būtu tās vēstījums.

Māra Zālīte. Pieci pirksti - Rīga: Mansards, 2013

„Pieci pirksti” ir autobiogrāfiska bērnības atmiņu grāmata, kurā autore tēlo atgriešanos kopā ar ģimeni mājās no Sibīrijas 20. gadsimta 50. gadu otrajā pusē un dzīvi Latvijā 50.-60. gadu mijā. Grāmata pārliecinoši nostājas līdzās latviešu autobiogrāfiskās literatūras labākajiem piemēriem - Doku Ata, Ernesta Birznieka-Upīša, Viļa Plūdoņa, Annas Brigaderes, Jāņa Jaunsudrabiņa, Jāņa Kalniņa, Vizmas Belševicas un, no nesenā laikā publicētajām grāmatām, Gundegas Repšes bērnības tēlojumiem - un iezīmē jaunu posmu mūsdienu latviešu rakstnieku prozā.

Daniels Penaks. Cilvēkēdāju paradīze - Rīga: Omniamea, 2013

Romāns iesāk sāgu par Malosēnu ģimeni un viņu Belvilas draugiem. Šajos romānos izpaužas viena no franču rakstnieka Daniela Penaka talanta spožākajām šķautnēm - humors un asprātība. Romāna nosaukums atgādina Emīla Zolā darbu, kas aizved lasītāju lielveikala pasaulē. Galvenais varonis Benžamēns Malosēns ir grēkāzis - viņš ir tehniskais kontrolieris veikalā, kuram jāuzņemas vaina par pārdoto preču slikto kvalitāti. Viņa mierīgo dzīvi Belvilā izjauc savādu notikumu virkne - veikalā sāk sprāgt bumbas tur, kur viņš iet garām, piesaistot aizdomu pilnus policistu un darba kolēģu skatienus. Benžamēnam kļūst ļoti svarīgi saprast, kāpēc un kā tas notiek un, galvenais, kurš viņu tik ļoti ienīst.

Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija ir valsts mēroga lasīšanas veicināšanas programma, kas pastāv jau divpadsmit gadus un lasītāju vidū kļuvusi ļoti populāra. Tā nodrošina bibliotēkas ar labāko un jaunāko bērnu grāmatu izlasi un interesantu pasākumu programmu. Katru gadu tūkstošiem bērnu tiek iesaistīti grāmatu lasīšanā un vērtēšanā.