Mūzikas un dzejas pēcpusdiena „Aiz robežas”

2023. g. 07. martā
Papildināts 2023. g. 07. martā

Dzejniece Inga Gaile un mūziķes Rūta Īzāka-Mača (flauta) un Ilze Kundziņa (klavieres) aicina uz mūzikas un dzejas pēcpusdienu „Aiz robežas” Kuldīgas Mākslas namā svētdien, 26. martā, plkst. 15.00.

Nosaukums raksturo gan programmas specifiku – mūzikas un dzejas mijiedarbību,  gan Ingas Gailes daiļradi, kur robežstāvokļiem ir izšķiroša nozīme. Mūziķes un dzejniece ieskicēs mūsdienu Latvijas sievietes sajūtas laikā, kad iepriekš noteiktās robežas izzūd, rodas nepieciešamība no jauna definēt sievietes sūtību, izpausmes iespējas. Līdzās Ingas Gailes dzejai autores lasījumā skanēs dažādu paaudžu mūsdienu latviešu komponistu – sieviešu skaņdarbi. Tiks atskaņoti Mārītes Dombrovskas, Lindas Leimanes, Vinetas Līces, Rūtas Īzākas-Mačas, Indras Rišes, Renātes Stivriņas darbi, kā arī īpaši šai koncertprogrammai komponēts Selgas Mences skaņdarbs.

Koncertu atbalsta VKKF, nodibinājums  “vienradzis viens” un Kuldīgas Galvenā bibliotēka. Ieeja bez maksas.

Inga Gaile ir Latvijā labi pazīstama dzejniece, prozaiķe un dramaturģe. saņēmusi Klāva Elsberga un Ojāra Vācieša prēmiju, Annas Dagdas fonda un Dzejas dienu balvu. Par dzejoļu krājumu bērniem “Vai otrā grupa mani dzird?” Ingai Gailei piešķirta Latvijas Literatūras gada balva.  2012. gadā saņēmusi Prozas lasījumu galveno balvu par stāstu "Piena ceļi". 2016. gadā debitējusi romāna žanrā ar grāmatu “Stikli” sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts”. 2018. gadā klajā nācis dzejas krājums “Lieldienas”, otrais romāns “Neredzamie”, stāstu krājums “Piena ceļi”, 2019. gada nogalē klajā laists romāns “Skaistās” un nupat iznācis jaunākais romāns “Jaukumiņš”.  Rakstnieces darbi tulkoti angļu, bengāļu, igauņu, lietuviešu, zviedru un citās valodās. Inga pārstāvējusi latviešu literatūru daudzviet pasaulē, tajā skaitā ASV Kongresa bibliotēkas Nacionālajā grāmatu festivālā.

Ansamblis “DuoRI”: Rūta Īzāka-Mača (flauta) un Ilze Kundziņa (klavieres) kopā uzstājas kopš 2011. gada. Duets ir ieguvis godalgotas vietas vairākos starptautiskos kamermūzikas konkursos: II vieta XIII starptautiskajā mūzikas konkursā Kjēri, Itālijā (2013.), II vieta XIII starptautiskajā mūzikas konkursā-festivālā Music without limits Druskininkos, Lietuvā (2013.) un I vietu XX starptautiskajā mūzikas konkursā Premio Vittoria Caffa Righetti Kortemilia, Itālijā (2012.). Duetam ir regulāra sadarbība ar čellistu Mārci Kuplo un operdziedātāju Baibu Renerti. Abas mūziķes ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas absolventes, papildinājušās SOCRATES/ERASMUS apmaiņas programmās Helsinkos un Ķelnē un meistarklasēs gan Latvijā, gan ārzemēs. Rūta ir Bolderājas Mūzikas skolas pedagoģe, bet Ilze strādā Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolā un ir arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas lektore.