Vides izzināšanas programma – interaktīvs pārgājiens “Ūdens Kuldīgā”

2019. g. 19. novembrī
Papildināts 2022. g. 07. oktobrī

Kuldīgas Galvenā bibliotēka piedāvā iespēju pilnveidot savas prasmes viedo ierīču izmantošanā un iepazīt Kuldīgu no cita skatu punkta – vides izzināšanas programmu – interaktīvu pārgājienu “Ūdens Kuldīgā”.

Tā ir jauna iespēja gūt informāciju par pilsētu un tās ūdensceļiem, kā arī iepazīt Kuldīgas Galvenās bibliotēkas krājumu un pakalpojumus, it īpaši elektronisko resursu izmantošanas iespējas.

Programma paredzēta ģimenēm, lai bērni ar vecākiem varētu kopā kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku un apgūt vai nostiprināt informācijas meklēšanas iemaņas par dzimto pilsētu, novadu Kuldīgas Galvenās bibliotēkas veidotajā Novadpētniecības datubāzē.

Programma veidota, izmantojot slēpņošanas principus. Proti, pārgājiena dalībniekiem informācija jāmeklē Novadpētniecības datubāzes analītiskajos ierakstos par Kuldīgu un Kuldīgas novadu. Instrukcijas veidotas Google veidlapās, tur norādīts arī meklēšanas ceļš – saites uz Novadpētniecības datubāzi, konkrēti kritēriji un vērtības, lai atrastu ierakstu, kurā ievietots QR kods (un saite) uz nākamo objektu.

Programmu iespējams “iziet” gan virtuāli, izmantojot viedierīci vai datoru, gan — dodoties pārgājienā pa Kuldīgu. Pārgājiena maršrutā visi objekti ir saistīti ar ūdeni — tā laikā tiek apmeklētas Kuldīgas upes, dīķi, avoti, ūdenstorņi, ūdenskritumi, strūklakas, ūdenssaimniecība, kā arī ielas, kuru nosaukumi saistīti ar ūdeni.

Pārgājienu kā netradicionālu mācību formu var izmantot arī dažādu mācību iestāžu audzēkņi. Pārgājiens ir veids, kā mūsdienīgā veidā iepazīst dzimto vietu, vienlaikus apgūstot prasmes informācijas meklēšanai katalogos un datubāzēs, kas turpmāk noderēs izstrādājot zinātniski pētnieciskos darbus vai vienkārši vēloties uzzināt kaut ko jaunu. Šāda programma veicina lokālpatriotismu, aktīvu dzīvesveidu, kā arī saturīgu brīvā laika pavadīšanu ar ģimeni un draugiem.

Nākotnē plānots izstrādāt pārgājiena maršrutus arī par citām tēmām, piemēram, literatūru un rakstniekiem, arhitektūru Kuldīgā, rūpniecības uzņēmumiem, bibliotēkām, izglītību u.c.

Uzsākt programmu var reģistrējoties un sākot spēli patstāvīgi šeit: https://bit.ly/2kIJ31k  vai skenējot zemāk esošo QR kodu

SĀC PĀRGĀJIENU ŠEIT!

Lai piedalītos pārgājienā ar viedtālruni nepieciešams interneta pieslēgums. Informācija par pārgājiena maršrutu un uzdevumi - Google veidlapās un Kuldīgas novada bibliotēku kopkatalogā. Sekojiet instrukcijām! Ja izmantojat viedtālruni - bibliotēku katalogu pārslēdziet uz darbavirsmas (desktop) versiju.