Kuldīgā tiks atvērta izstāde “Bibliotēkas, kas palīdzēja izaugt Latvijai"

2018. g. 10. oktobrī
Papildināts 2018. g. 10. oktobrī

18. oktobrī plkst. 11:30, Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā atvērs ceļojošo izstādi "Bibliotēkas, kas palīdzēja izaugt Latvijai". 

Atzīmējot Latvijas simtgadi un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības 20. darbības gadu, biedrība izveidojusi ceļojošo izstādi un katalogu „Bibliotēkas, kas palīdzēja izaugt Latvijai”. Izstādē atspoguļoti stāsti par 12 Latvijas publiskajām bibliotēkām, kurām ir simboliska nozīme Latvijas tapšanā par valsti, izceļot to bagāto vēsturi un dibināšanā iesaistītās personības.

Viens no 12 stāstiem ir par Kuldīgas novada Ēdoles pagasta bibliotēku, kas ir pirmā pašu latviešu nodibinātā bibliotēka, ko 1848. gada 23. aprīlī nodibināja Krišjānis Valdemārs.

LNB Atbalsta biedrības direktore Karina Pētersone stāsta: „Visupirms bibliotēka ir sākusies ar kāda uzņēmīga cilvēka darbošanos, ar personību, kuras devums Latvijas vēsturē neaprobežojas ar vietējās bibliotēkas dibināšanu.” Starp šādām personībām minami Baumaņu Kārlis, Augusts Deglavs, Augusts Dombrovskis, Jānis Kārkliņš, Jānis Misiņš, Krišjānis Valdemārs un citi ievērojami latvieši.

Izstādes kurators un tekstu autors Edžus Vējiņš uzsver: “No 789 Latvijas publiskajām bibliotēkām tikai par 12 ir izstāstīti šie Latvijas valsts tapšanas stāsti. Izzinoši, aizkustinoši, dziļi. Neatkārtojami. Tie ir izauguši no bibliotēku personiskās iniciatīvas.”

Izstādē ietverti stāsti par  Rīgas Centrālās bibliotēkas Ziemeļblāzmas filiālbibliotēkuAlūksnes novada Alsviķu bibliotēkuBeverīnas novada Mūrmuižas un Kauguru bibliotēkāmDobeles novada Centrālo bibliotēkuLiepājas Centrālo zinātnisko bibliotēkuJūrmalas Alberta Kronenberga Slokas bibliotēkuKuldīgas novada Krišjāņa Valdemāra Ēdoles pagasta bibliotēkuPļaviņu novada Klintaines pagasta bibliotēkuLimbažu Galveno bibliotēkuGulbenes novada Tirzas pagasta bibliotēkuSalacgrīvas novada bibliotēkuVentspils bibliotēku.

Izstāde un katalogs tapis ar Valsts Kultūrkapitāla Fonds, Rīgas Domes un ziedotāju atbalstu, kā arī izstādē iesaistīto bibliotēku pašvaldību līdzfinansējumu.

Izstāde Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā skatāma līdz 26. oktobrim, pēc tam tā būs pieejama interesentiem Ēdoles bibliotēkā līdz 11. novembrim.