Konkurss Zviedru dienas Kuldīgā gaidot

2017. g. 28. martā
Papildināts 2017. g. 31. martā

No 4. līdz 13. aprīlim Kuldīgā norisināsies Zviedru dienas, kuru laikā 5. aprīlī Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā tiks atklāta ceļojošā izstāde “Zviedru kriminālromānu ainas”. Tā piedāvā tekstuālu un fotogrāfisku ieskatu 21 populāra zviedru kriminālromānu autora daiļradē, kā arī sniedz priekšstatu par vidi, kurā risinās autoru radīto romānu darbība.

Izstādes atklāšanā piedalīsies arī Zviedrijas vēstnieks Latvijā V.E.Henriks Landerholms.

Gaidot Zviedru dienas Kuldīgā, bibliotēka sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību un grāmatu apgādu Zvaigzne ABC izsludina konkursu par Zviedriju.

Konkursa uzvarētājiem balvas no Zvaigzne ABC izstādes atklāšanas dienā. Atbildes uz jautājumiem tiks gaidītas līdz 4. aprīļa plkst. 12.00 bibliotēkas e-pastā biblioteka@kuldiga.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu un telefona numuru. 

#2 Kurā gadā beidza pastāvēt Zviedrijas-Norvēģijas ūnija, un Skandināvijas valstis ieguva pašreizējās robežas?   A) 1777,    B) 1815,    C) 1848,   D) 1881,   E) 1905.

#4 Pazīstamākais zviedru kinorežisors Ingmārs Bergmans trīsreiz apbalvots ar ASV Kinoakadēmijas balvām ārzemju filmu kategorijā, bet labākās filmas kategorijā tikai vienreiz tika līdz nominācijai (1973). Par kuru filmu?   A) Emigranti,   B) Ērgļa lidojums,   C) Kliedzieni un čuksti, D) Vasaras nakts smaidi, E)Vīrs no Maljorkas. 

#5 Zviedru dzejnieks (1931-2015), Nobela prēmijas laureāts, viņa dzejoļi tulkoti ~60 valodās, arī latviski. Vairākkārt viesojies Rīgā.  Viņa vārdā saucas literāra balva Baltijas jūras telpas dzejniekiem. Kā sauc šo vīru?   A) Anderss Borgs,   B) Nilss Holgersens,    C) Konrāds Kirkholms,   D) Tomass Transtrēmers, E)Stefans Vinterbergs. 

#9 Stokholmā atrodas mūsu Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja vecākais brālis, pirmais tāda tipa muzejs pasaulē, izveidots 1891.gadā. Ar kādu vārdu tas pazīstams?  

#10 Kā sauc Kārļa XVI Gustava dzīvesbiedri, Zviedrijas karalieni? (Punkts par vienīgo karalienes vārdu, vēl puspunkts par dzimto otro priekšvārdu!)

#11 Kura Zviedrijas pilsēta (80 tūkst. iedz.) 2014.gadā bija Eiropas kultūras galvaspilsēta, reizē ar Rīgu?

#13 Zviedru diplomāts un ekonomists 1953.gadā kļuva par otro vēsturē ANO ģenerālsekretāru. Viņš gāja bojā aviakatastrofā Āfrikā 1961.g. Viņš ir viens no nedaudziem, kam Nobela prēmija piešķirta pēc nāves. Kā viņu sauc? 

#16 Ziemeļu karš beidzās ar miera līgumu starp Zviedriju un Krieviju, kas būtiski ietekmēja arī Latvijas teritorijas vēsturi. Šo līgumu parakstīja 1721.g.septembrī. Kā sauc šo līgumu, jeb kā toreiz saucās pilsēta, kur šo līgumu parakstīja? (tagad tā atrodama kartē ar pavisam citu vārdu)

#17 Pēc atbilstoša visas tautas referenduma Zviedrija ar _____ gada 1.janvāri pievienojās Eiropas Savienībai. Kurā gadā?  

#18 Latviete emigrēja uz Zviedriju 1945.gadā, ieguva juristes izglītību un strādāja Zviedrijas tieslietu sistēmā, tai skaitā par ministri.  2003.gadā viņa kļuva par Zviedrijas ārlietu ministri, bet 2006.gadā mediju kritikas rezultātā atkāpās no amata. Kā sauc šo dāmu?  

#19  Zviedru fiziķis ar elektrolītu disociācijas teoriju kļuva par Nobela prēmijas laureātu ķīmijā un pirmo zviedru -Nobela prēmijas laureātu. Viņš vēlāk kādu laiku strādājis arī pie V.Ostvalda Rīgas Politehnikumā.  Tagad tiek pieminēts skolas ķīmijas grāmatā. Kā sauc šo zinātnieku?   

#21 Autoražotājkoncerna Volvo Group galvenā mītne atrodas Zviedrijā, Torslandā – kādas lielākas pilsētas tiešā tuvumā tas ir?    

#22 Šīs rakstnieces bērnu grāmatas „Stikla bērni” un „Sudraba puisēns” atzītas  par labākajām Zviedrijā savā kategorijā attiecīgi 2013.un 2014.gadā. Abas grāmatas tulkotas arī latviski. Galvenais varonis zēnu pusē ir vārdā Aladins. Kā sauc rakstnieci?

#27 2015.gadā Eirovīzijas konkursā uzvarēja 29 g.v.zviedru dziedātājs, kurš pie tam šomēnes sniedz koncertu Rīgā. Kā viņu sauc?   

#28 Zviedru jauniešu kvartets „A*Teens” muzicēja 1998-2004 lielā mērā kā ievērojama ansambļa dziesmu atdarinātāji un pārveidotāji. Kā sauc atbilstošo ievērojamo ansambli?  

# 31 Šis Lapzemē dzimušais zviedru kalnu slēpotājs periodā 1974-1989 augstākā līmeņa sacensībās uzvarējis 86 reizes (visvairāk pasaulē), tai skaitā ir divkārtējs olimopiskais čempions. Viņš nejutās ērti nobrauciena ātrumos, visas godalgas iegūtas slalomā un milzu slalomā. Kā viņu sauc?   

Konkurss PDF