MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Kuldīgā apskatāmas visu Latvijas novadu segas

Papildināts 2016. g. 05. decembrī
FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Kuldīgā apskatāmas visu Latvijas novadu segas

“Mūsu klimatiskajos apstākļos gultas segas ir tikpat nepieciešamas kā apģērbs, un krāsu rakstu dažādības ziņā visbagātākie latviešu audumi ir tieši segas. Tajās atrodami visi tautā pazīstamie auduma darināšanas paņēmieni. Kultūrvēsturiski segas ir brunču un villaiņu audumu tiešs turpinājums, jo villaines, nešūtie brunči, kažoki un mēteļi zemniekiem kalpoja par apsegu arī guļasvietās daudz ilgāk nekā muižās un pilsētās,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena.

Lielā segu dažādība, kas būs redzama arī šajā izstādē, ir apliecinājums tam, ka līdz 19.gs. tās nogājušas garu un sazarotu attīstības ceļu. 19.gs. pirmās puses zemnieku mantu saraksti rāda, ka caurmērā vienai precētai sievietei piederējušas 2 līdz 3 segas, vai pat līdz 8 segām. Bija arī ģimenes, kurās katram tās loceklim savas segas nebija. Vienas personas īpašumā nereti atzīmētas kā vienkrāsainas (baltas, zaļas, pelēkas) tā arī svītrainas, rūtainas un rakstainas segas - tāpat kā villaiņu un brunču audumi.

Izstādes atklāšana notiks 3.decembrī plkst. 12.00 Kuldīgas Mākslas namā, 1905.gada ielā 6, Kuldīgā.

Izstādi “Latvijas novadu segas” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Atbalsta Dziesmu un deju svētku lieldraugs “Swedbank”, Kuldīgas novada dome, Kuldīgas Galvenā bibliotēka un SIA “Circle K Latvia”.

                                                                               

Informāciju sagatavoja

Inga Bika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 26443166

inga.bika@lnkc.gov.lv

www.lnkc.gov.lv