MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Guntars Sietiņš izstādē Ilūzija un realitāte

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Guntars Sietiņš izstādē Ilūzija un realitāte

Guntars Sietiņš mūsdienu latviešu grafikā uzskatāms par vienu no ievērojamākiem perfekcionistiem, kas virtuozi darbojās vienā no tehniski sarežģītākajām grafikas tehnikām – mecotinta.

Izstādē būs skatāmi pēdējā desmitgadē tapušie darbi, tomēr jāatzīmē, ka mākslinieks neveido grafiku ciklus. Ikviens darbs tiek veidots kā atsevišķs un pašvērtīgs attēls, kas pastāv pats par sevi. Izstāde skatītāju pārsteigs ne tikai ar mākslinieka pielietoto grafikas tehniku dažādību – mecotintu, akvatintu, fotopolimēru, bet arī ar krāsu – melno un sarkano, – uguni un sadegušo koka sienu.

Savos darbos Guntars Sietiņš risina telpas un objekta savstarpējās attiecības iegūstot papildus dimensiju, vienlaikus saglabājot reālu vai šķietamu formu. Tikpat liela nozīme darbos ir gaismas un tumsas attiecībām, izmantojot mecotintas sniegtās iespējas panākt neierobežoti smalkas tonālās nianses. Mākslinieka darbos tieši ideālo un universālo izsaka noteiktās un ideālās (lode) formas. Hiperreālistiskajās sfēras transformētā realitāte veido sirreālu objektu un lietu pasauli, kas eksistē ārpus laika, un ir brīva no cilvēciskās (mākslinieka) klātbūtnes. Nosacītajās ainavās attēlotie priekšmeti – lodes, cipari un burti levitē, it kā tie atrastos kaut kur starp laiku un telpu, vienlaikus radot ilūzijas un realitātes sajūtu. Savu darbu kompozīciju radīšanai līdzās mecotintai, mākslinieks lieto arī citu, raksturā atšķirīgu dobspieduma tehniku – akvatintu. Lietojot akvatintas tehnisko paņēmienu, ir izdevies aizstāt lielus vienādas tonalitātes laukumus mecotintā, kas nav īsti piemēroti lielu un vienmērīgu tonālu laukumu veidošanai. Izmantojot abu tehniku priekšrocības un organiski tās sapludinot, tiek panākts vēlamais rezultāts.

Guntars Sietiņš dzimis 1962. gada 23. oktobrī Kuldīgā. Mācījies Kuldīgas 1. vidusskolā. Beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļu un Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu 1988. gadā. Maģistra grādu ieguvis 1998. gadā. Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzējs kopš 1997. gada, Grafikas katedras vadītājs kopš 1999.gada, profesors kopš 2004.gada. Starptautiskā grafikas centra Grafikens Hus (Zviedrija) biedrs kopš 2006. Strādā arī grafiskajā dizainā un grāmatu grafikā. Veidojis grafisko dizainu četrām Latvijas Bankas izlaistajām monētām, kā arī piedalījies Latvijas eiro monētu grafiskā dizaina izstrādē. Veidojis māksliniecisko noformējumu vairāk nekā 100 grāmatām un katalogiem. Izstādēs piedalās kopš 1986. gada. Sarīkojis vairākas personālizstādes Latvijā, Lietuvā, Itālijā, Ungārijā, Polijā, Vācijā, Zviedrijā un ASV. Darbi atrodas Krievijas, Lietuvas, Igaunijas, ASV, Itālijas, Rumānijas un Latvijas kolekcijās. Ieguvis 11 godalgas starptautiskajās grafikas izstādēs un konkursos.

 

Informāciju sagatavoja:

Uldis Pētersons

Kuldīgas Mākslas nama izstāžu kurators