MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Egila Helmaņa fotoizstāde Atvadas no Afganistānas

Papildināts 2016. g. 28. janvārī
FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Egila Helmaņa fotoizstāde Atvadas no Afganistānas

No 26. janvāra līdz 29. februārim Kuldīgas Galvenās bibliotēkas 2. stāvā apskatāma Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieka Egila Helmaņa fotoizstāde "Atvadas no Afganistānas".
Izstādē aplūkojama neliela daļa fotogrāfiju, kas tapušas ceļojumu laikā pa Afganistānu no 2007. līdz 2013. gadam. 

2008. gadā uz Afganistānu devās Latvijas TV žurnālists Sandijs Semjonovs, lai izveidotu sižetu par dzīvi šajā tālajā valstī. Īstenība izrādījās pārāk skarba – piemēram, lauku skolā vairākiem skolēniem bija tikai viena pildspalva, par tādām lietām kā burtnīcas, klades, zīmēšanas bloki, grāmatas bērni dažviet varēja tikai sapņot. Pēc atgriešanās no Afganistānas S. Semjonovs sadarbībā ar Militārās tuvcīņas un patriotiskās audzināšanas skolas vadītāju E. Helmani izveidoja foto izstādi un sarīkoja akciju ziedojumu vākšanai afgāņu bērniem.

Izstādes autors Egils Helmanis par šo izstādi saka:

Šī izstāde ir kā ceļojums laikā un telpā.  Atrodoties Afganistānā, ir sajūta, ka esi nonācis viduslaikos. Izstādes mērķis ir likt cilvēkiem aizdomāties par to, cik patiesībā labi mēs dzīvojam un bieži vien sūkstāmies par maznozīmīgām likstām, nenovērtējot to, kas mums ir,” stāsta fotogrāfiju autors, piebilstot, ka apstākļi, kādos dzīvo afgāņi, ir pavisam citi. Fotogrāfijās var redzēt cilvēku portretus, sadzīviskas ainas, arī bērnus un viņu rotaļlietas, kas ir pavisam vienkāršas, lielākoties paštaisītas. Zem fotogrāfijām nav aprakstu, jo es negribu, lai tie bojā pašu fotogrāfiju un skatītājos veidotu kādu ievirzi. Es neesmu mākslinieks un nepretendēju uz mākslas izstādi. Tā ir foto fiksāža. Esmu fiksējis mirkli, ko vēlos parādīt Latvijas iedzīvotājiem.

Izstādes atvēršana un tikšanās ar fotogrāfu 30. janvārī plkst. 16:00 Kuldīgas Galvenās bibliotēkas 2. stāvā. 

Foto Kristīne Šimpermane