MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

No sirds tapis skaistums

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
No sirds tapis skaistums

Daces Nastevičas grāmata Adīti mauči jau aizgājusi tautās, bet 2. martā tās atvēršanas pasākums notika arī Kuldīgas galvenajā bibliotēkā.

Uz tikšanos ar autori bija ieradies necerēti liels interesentu pulks ne tikai no pilsētas, bet arī pagastiem.

Krāšņā grāmata ar autores adījumu fotogrāfijām, 115 rakstu paraugiem, pavisam praktiskiem padomiem, kā sākt darbu, rakstus izadot ar pērlītēm, ieteikumiem (var teikt arī – brīdinājumiem) zīmju izvēlē priecē ne tikai rokdarbnieces, bet ikvienu, kas spēj novērtēt prasmīgu roku darinātu skaistumu. Kā pierādījums tam, ka grāmatā skatāmais nav tikai koši foto, bija Daces līdzi paņemtās adītās jostas (tiesa, tikai daļa, jo citas jau atradušas īpašniekus), vairāki mauču pāri.

D.Nasteviča pārliecināta, ka adījums ir tikpat unikāls un neatdarināms kā cilvēka rokraksts, tāpēc nav jābaidās ne no atdarināšanas, pat kopēšanas, autore mudina izmantot viņas pieredzi, iet tālāk, radīt savus maučus, citus rokdarbus. Tāpat tika atgādināts, ka mauči nav tikai latviešu apģērba daļa, tie sastopami arī citviet, jo visticamāk radušies praktisku vajadzību dēļ.

Jautāta par rakstu paraugiem, D.Nasteviča atbildēja, ka tie nav viņas radīti, bet visapkārt vākti, ieraudzīti, pierakstīti. Tika minēta pat kāda viasi amizanta epizode, kad nolūkots cimda raksts, bet zem piedurknes palikusi neredzama sākumdaļa, tad nu Dace pajautājusi, cik pulkstenis, lai uz brīdi ieraudzītu adījumu.

No sirds uz sirdi – tā var raksturot šo tikšanos, kas beidzās ar praktisku darbošanos pērlīšu uzvēršanā un dažādu nianšu izzināšanā. Bet, ja kādam ir vēlēšanās pamatīgāk apgūt pērlīšu adījumus (ne tikai maučos, bet arī jostās, dekotratīvās apģērba detaļās), tad jādodas pie Daces uz Gudeniekiem, varbūt jau pavisam drīz – marta beigās projektā Satiec savu meistaru.

Rakstu sagatavoja Mārīte Milzere