MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Rudens grāmatu jaunumi

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Rudens grāmatu jaunumi

Lai gan ārā vēl vilina siltas rudens dienas, savs brīdis jāatlicina arī grāmatu lasīšanai.  Aplūko, kas jauns un noderīgs Kuldīgas Galvenās bibliotēkas jaunāko grāmatu klāstā!

Zebris, Osvalds. Gaiļu kalna ēnā : vēsturisks romāns / Osvalds Zebris ; literārais redaktors Vents Zvaigzne ; pēcvārda tulkojums angļu valodā: Aija Uzulēna ; ievadvārdu autores Gundega Repše, Dace Sparāne-Freimane ; vāka dizains: Jānis Esītis. - Rīga : Dienas Grāmata, 2014

Osvalda Zebra romāns ir sērijas "Mēs. Latvija, XX gadsimts" pirmais darbs — sakņots pirmajos lielajos satricinājumos Latvijas 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma vēsturē. Tā laika notikumi bija izšķirīgs brīdis latviešu nācijas tapšanā, tie lika pamatus Latvijas valstij. Romāna priekšplānā izvirzīts smags un pavisam neromantisks jautājums — kāds ir indivīda ceļš no pretošanās idejas līdz revolūcijas upuriem, no ideālistiska skata uz rītdienu un it kā sabiedrības interešu vārdā uzsāktas cīņas līdz noziegumam un dziļam izmisumam.

Bērsons, Ilgonis. Segvārdi un segburti : noslēpumi un meklējumi / Ilgonis Bērsons ; Aldis Aleks, vāka dizains. - Rīga : Mansards, 2014

“Tā ir grāmata, ko var nosaukt par Ilgoņa Bērsona pērli. Izcila dāvana literatūras gardēžiem. Tas ir pamatīgs pētījums par latviešu rakstnieku segvārdiem, kas vienlaikus lasāms kā aizraujošs īsdetektīvu krājums. (..) Literatūrzinātnieku Ilgoni Bērsonu raksturo kurzemnieka pacietība un ārēji gandrīz nemanāma humora izjūta. Viegli lasīt, jo ilggadējais pūliņš, ko prasījusi rūpīga faktu vākšana un pārbaudīšana, atstāta sev, bet pūliņu rezultāts – stāsti ar gaišumu – tiek piedāvāti lasītājam.”– Janīna Kursīte-Pakule, Dr. hab. philol.

Volkova, Vivanta. Latvijas Dievnami / Vivanta Volkova ; Dinas Ābeles māksl. noform. - Rīga : Lauku Avīze, 2014

Grāmata stāsta par 77 Latvijas pilsētu un lauku dievnamiem, kuru mūri glabā senus notikumus un noslēpumus, kam savulaik bijuši liecinieki. Apkopotas hronikās un paaudžu atmiņās saglabātas ziņas par vēstures griežiem, kas skāruši mūsu zemi, un ļaudīm, kuri likuši pamatus varenām celtnēm, lai tās cauri gadsimtiem ļautu lepoties ar senču meistardarbiem.

Uzule, Laura. Latviešu kapusvētki : identitātes rituāls / Laura Uzule, Vita Zelče. - Rīga : Mansards, 2014

Grāmata vēsta par latviešu kapusvētku izcelšanos, veidošanos un pastāvēšanu dažādos laikmetos, to nozīmi latviešu identitātē. Pētījumu gan hronoloģiski, gan metodoloģiski veido divas tematiskās daļas. Pirmajā aplūkota šīs tradīcijas ģenēze un vēsture, apkopojot literatūrā, presē, atmiņstāstos, arhīvu dokumentos rodamo informāciju. Tā analizēta, sistematizēta un izklāstīta laiksecīgi tematiski strukturēta stāsta veidā. Otrajā daļā iztirzāta kapusvētku šā laika tradīcija.

Rudzītis, Viesturs. Pilni pagrabi partizānu : bloga ieraksti, esejas, intervijas - vienā kopējā vijā par sievieti, dzemdi un sievieti / Viesturs Rudzītis ; [literārā redaktore Gundega Blumberga]. - [Rīga] : VR grāmatu apgāds, 2014.

Viesturs Rudzītis ir viens no dziļākajiem un neparastākajiem domātājiem mūsdienu psiholoģijā. Viņš pētījis un drosmīgi runā par aizlaicīgiem slāņiem sievietes (arī vīrieša!) psihē, ko politkorektuma piesātinātajā 21. gadsimta cilvēkiem visbiežāk grūti apzināties, vērst auglīgā diskusijā. Rudzītis pēta sievietes un vīrieša psihi sengrieķu mitoloģijas zīmju sistēmā. Viņš iedziļinās mūsdienu sieviešu un vīriešu iekšējā pasaulē tūkstošiem gadu senās cilvēces vēstures kontekstā. Pārsteidzoša, aizraujoša, provokatīva - tāda ir šī eseju izlase.

Pilnu grāmatu sarakstu skatīt šeit.