MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Mikaela Kolvilles-Andersena velo-foto izstāde Monumentālā kustība

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Mikaela Kolvilles-Andersena velo-foto izstāde Monumentālā kustība

 

Šī gada 27.aprīlī  plkst. 13.00 Kuldīgas Mākslas Namā tiks atklāta Mikaela Kolvilles-Andersena velo-foto izstāde „Monumentālā kustība – velodzīve Dānijas galvaspilsētā”, ko Dānijas Kultūras institūts un Dānijas Karalistes vēstniecība Latvijā rīko, lai popularizētu un atbalstītu zaļu un veselīgu dzīvesveidu.

Izstādes autors Mikaels Kolville – Andersens pazīstams kā aktīvs urbānās mobilitātes un pilsētvides eksperts no Dānijas, kas sevi dēvē par „velosipēdu antropologu”, šai izstādei īpaši atlasījis 50 fotogrāfijas, kas vēsta par to, kā velosipēds integrējies Kopenhāgenas iedzīvotāju ikdienā.      

Urbānā mobilitāte nav tikai vispārīgs jēdziens, kā varētu šķist. Lai pilsēta kļūtu draudzīga riteņbraukšanai, ir jāsadarbojas dažādām pusēm. Šajā izstādē M. Kolville-Andersens piedāvā universālu lingvistisku pieeju, izmantojot dizainu kā kopsaucēju visam, sākot no aktīvas propagandas līdz satiksmes regulācijai.

Varbūt vajadzētu riteņbraukšanas infrastruktūru radīt  saskaņā ar dizaina principiem, kā mēs radām tosterus un zobu birstes? Izmantojot pamata dizaina principus plānošanā un inženierzinātnē, riteņbraukšanas kultūra un infrastruktūra kļūst labāk saprotama un tiešākā veidā norāda uz nepilnībām, kam būtu jāpievērš uzmanība.

Pēdējo 75 gadu laikā satiksmes infrastruktūras attīstība ir iestrēgusi, satiksmes plānotāji un inženieri lielā mērā dzīvo tādā pašā 20. gadsimta 20. gadu realitātē. Būtu laiks iet uz priekšu, un varbūt tieši pareizs dizains ir iespēja, kā mainīt lietas.

Ikviens interesents šī gada 27.aprīlī plkst. 13.00 tiek aicināts uz izstādes atklāšanas pasākumu, kurā piedalīsies Dānijas Kultūras institūta Projektu koordinatore Ilva Sinkēviča, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa un  Kuldīgas Tūrisma attīstības centra vadītājs Artis Gustovskis.

Klātesošie dalīsies pieredzē par velo kultūras attīstību, realizētajiem projektiem Dānijā un Kuldīgā, kā arī tiks ieskicētas ieceres, kā turpināt attīstīt velo kultūru Kuldīgas novadā.

Izstādi organizē Dānijas Karalistes vēstniecība Latvijā un Dānijas Kultūras institūts Rīgā sadarbībā ar Saldus novada pašvaldību un Saldus pilsētas bibliotēku.

Informāciju sagatavoja
Ilva Sinkēviča
Dānijas Kultūras instituts
dki@dki.lv