MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Spēles “Alfa Bēta Ducis” atklāšana un pirmais turnīrs bibliotēkā

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Spēles “Alfa Bēta Ducis” atklāšana un pirmais turnīrs bibliotēkā

10. septembrī plkst. 12:00 Kuldīgas Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā (3.stāvā) notiks spēles atklāšanas svētki un pirmais “Alfa Bēta Ducis” turnīrs.

Dizaina projekts “Kokmaizītes” izdod jaunu vārdu spēli “Alfa Bēta Ducis”, kuru veido 12 metamo kauliņu komplekts ar labāko iespējamo burtu saderību latviešu valodā.

Sekojot izvēlētajam virzienam iekļaut Latvijas videi būtiskas vērtības spēļu saturā, ir izveidota veiksmīga 72 burtu kombinācija, kas ļauj izspēlēt vairāk nekā 500 000 latviešu valodas vārdu. Spēles noteikumu ievadā ir rakstīts: “Spēlējot šo spēli, ikviena vecuma spēlētājam ir iespēja veidot īsākus vai garākus vārdus, bet latviešu valodas lietpratējiem apliecināt meistarību! Pie spēles galda valda kņada kā gadatirgus laukumā: ar dārgi pirktiem vai atjautīgi saliktiem vārdiem, bezbailīgi riskējot, iegūtiem punktiem un zaudētām iespējām.”

Galda spēle “Alfa Bēta Ducis” tapusi, izanalizējot 700 tūkstošus vārdu. Spēles radošo komandu veido dizaina projekta “Kokmaizītes” jeb IK “Kurland Woodcake” vadītāja Baiba Altena, IT jomas uzņēmējs, mentors, galda spēļu lietpratējs Pāvils Jurjāns, māksliniece–grafiķe Anna Orniņa un spēles noteikumu redaktore Baiba Jautaiķe.
“Pāvila analītiskais prāts, niansētā galda spēļu izpratne, Annas Orniņas grafiķes talants, Baibas Jautaiķes spējas strukturēti aprakstīt spēles noteikumus, un visas komandas vēlme radīt jaunas spēles ir liels ieguvums mums visiem. Domāju, ka šī spēle dzīvos ilgi un kalpos daudziem mērķiem. Īpaši ceru, ka tā saliedēs ģimenes un mūsu sabiedrību. Sniegs iespēju iepazīt latviešu valodas plašumu. Dzīvot kopā ar mūsu latviešu valodu ikdienā un svētkos,” saka dizaina projekta “Kokmaizītes” vadītāja Baiba Altena, spēles idejas iniciatore un viena no autorēm.

Savukārt Pāvils Jurjāns par šo spēli saka: “Šis projekts ir vedis mani cauri aizraujošiem piedzīvojumiem. Alfabēts un ducis jeb divpadsmit nemaz negrib tā draudzēties. Strādājot pie 33 latviešu valodas alfabēta burtu izvietošanas pa divpadsmit kauliņu skaldnēm, jutos, kā risinot pazīstamo uzdevumu par to, kā dabūt upei pāri vilku, kazu un kāpostgalvu, tikai šoreiz ar 33 dzīvnieku veidiem, kurus gribam savienot pēc iespējas lielākā skaitā vārdu. Vieni burti ļoti labprāt uztur attiecības ar daudziem citiem, citi ir atturīgāki, bet ballīte bez tiem būs pašvaka. Un citi ir tik savrupi, ka tiem nepieciešams īpašs uzaicinājums. Man ir prieks par sasniegto rezultātu, jo katram burtam piešķirtā uzmanība ir labi sabalansēta, un prasmīgs spēlētājs neuzskries uz sēkļa tikai tāpēc, ka nepaveicās ar kauliņu metienu.”

IK Kurland Woodcake jeb dizaina projekta “Kokmaizītes” Latvijas tirgū darbojas kopš 2009. gada. Vārdu spēle “Alfa Bēta Ducis” ir izdevēja devītā spēle, bet otrā oriģinālspēle. Pirmā –- zilbju kāršu spēle “Burtošanas čempionāts” – tika izdota 2015. gadā.