MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Virtuālā tūre “Kuldīgas ebreju vēsture digitālajā vidē”

Papildināts 2022. g. 14. augustā
FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Virtuālā tūre “Kuldīgas ebreju vēsture digitālajā vidē”

Kuldīgas Galvenās bibliotēkas izstrādātā interaktīvā vietne “Kuldīgas ebreju vēsture digitālajā vidē” mūsdienīgā veidā iepazīstina ar Kuldīgas ebreju kopienu. Tā ir bijusi nozīmīga iedzīvotāju daļa līdz pat Otrajam pasaules karam pilsētā.

Jau no Kurzemes un Zemgales hercogistes laikiem līdz pagājušā gadsimta sākumam Kuldīga ir bijusi daudznacionāla pilsēta, bet ļoti nozīmīgu ieguldījumu pilsētas attīstībā ir snieguši tieši ebreji. 1875. gadā uzcelta Kuldīgas Lielā sinagoga, ap to izveidojies ebreju kvartāls. Ebreji pilsētā galvenokārt nodarbojās ar tirdzniecību, aktīvi piedalījās un ar savām tradīcijām iekļāvās pilsētas reliģiskajā, kultūras un sporta sabiedriskajā dzīvē, sekmēja izglītības pieejamību. 20. gs. sākumā vairāki ebreju tautības iedzīvotāji atvēra fabrikas, tirgotavas un amatnieku darbnīcas, strauji veicinot pilsētas industriālo un ekonomisko izaugsmi.

Izmantojot Kuldīgas Galvenās bibliotēkas novadpētniecības resursus un moderno tehnoloģiju iespējas, mūsdienīgā veidā ir radīta neierobežotai interesentu auditorijai pieejama informācija par ebreju vērtīgo ieguldījumu Kuldīgas vēsturē un attīstībā. Aicinām iepazīties ar Kuldīgas ebreju vēsturi un mantojumu virtuāli, izstaigājot mūsdienu Kuldīgas Galvenās bibliotēkas (bijušās sinagogas) ēku, un atrodot interesantu informāciju, faktus, atmiņas un attēlus par ebreju dzīvi Kuldīgā. Saite uz virtuālo tūri: https://ej.uz/evdv

Projekts realizēts sadarbībā ar Kurzemes plānošanas reģionu  #Kurzemeskultūrasprogramma2021 ietvaros, ko atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un A/S Latvijas valsts meži. Vairāk par Kurzemes kultūras programmu: https://www.kurzemesregions.lv/kultura/.

Izsakām pateicību sadarbībā Kuldīgas novada muzejam un muzejam “Ebreji Latvijā”. Projekta tehniskais risinājums SIA “3D360”.