MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Kamermūzikas koncerts "Kino atspulgi" 4.07.2021.

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Kamermūzikas koncerts "Kino atspulgi" 4.07.2021.
 
 
Svētdien, 4. jūlijā, plkst. 17.00, Kuldīgas Mākslas namā, kamermūzikas koncerts "Kino atspulgi". Trio FABEL:
Anna Gāgane – klarnete
Kristaps Bergs – čells
Linda Leine – klavieres
Romāns Drics – video
 
Programmā:
Ēriks Ešenvalds – "Atspulgi ūdenī"
Gabriels Forē – Trio klarnetei, čellam un klavierēm
Nino Rota – Trio klarnetei, čellam un klavierēm
Ieeja koncertā BEZ MAKSAS.
Koncertu varēs apmeklēt pret «Covid-19» vakcinētas vai «Covid-19» pārslimojušas personas. Sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu būs nepieciešams uzrādīt pie ieejas koncertā.
Kontakttālrunis: 63350281
 
Koncerta programmu veido kinomūzikas meistara Nino Rotas, romantisma piestrāvotā franču meistara Gabriela Forē un meditatīvā Ērika Ešenvalda mūzika. Tā būs kontrastiem piesātināta kamermūzikas programmu, ko papildinās video projekcijas.
Ērika Ešenvalda (1977) Trio klarnetei, čellam un klavierēm "Atspulgi ūdenī" pirmatskaņojumu piedzīvoja 2008. gadā. Ēriks Ešenvalds ir viens no vadošajiem Latvijas vokālās mūzikas skaņražiem, starptautiski atzīsts latviešu komponists, kurš pats par skaņdarbu "Atspulgi ūdenī" saka tā:
"Ezera ūdens virsmā vīd klusa un trausla spoguļošanās. Vēja šūpināta un debess klājuma dominējoša impresija. Vai tie būtu klostera mūri vai nogāzē snaudošs ganāmpulks, vai ūdensputni – tie ir atspulgi, nesti uz ūdens pleciem."
Gabriela Forē (1845 - 1924) Trio op. 120 ir komponista vēlīnā kompozīcija. Skaņdarba pirmatskaņojums notika komponista 78. dzimšanas dienā, laikā, kad komponists jau divdesmit gadus cieta no straujas dzirdes pasliktināšanās.
Gabriels Forē savu skaņdarbu sākotnēji plānoja rakstīt klavierēm, čellam un klarnetei, bet vēlāk pārdomāja un palika pie klasiskā klavieru trio sastāva ar vijoli. Šajā koncertā “Trio Fabel” atskaņos minēto skaņdarbu ievērojamā klarnetista Eduarda Brunnera pārlikumā klavierēm, klarnetei un čellam. Forē skaņdarbs ir piesātināts ar melodiju vijumiem un bagātīgām harmonijām, tas ir emocionāli piesātināts un piepildīts ar franču mūzikai raksturīgo niansētību.
Savukārt koncerta noslēgumā – itāļu komponista Nino Rotas mūzika. Nino Rota, ko pazīstam galvenokārt kā izcilas kinomūzikas autoru, rakstīja mūziku gan amerikāņu, gan itāļu filmām, tomēr visvairāk ir pazīstams ar skaņu celiņiem Federiko Fellīni filmām, jo itāļu filmu meistars paļāvās uz Rotas kompozīcijas māku gandrīz visās savās filmās. “Trio klarnetei, čellam un klavierēm” pirmās daļas kadence atsauc atmiņā Johanu Štrausu dēlu, bet otrā daļa piedāvā ļoti melodisku, ar operiskām garšām piesātinātu skaņu buķeti, ko iekrāso Rotas īpatnējais rokraksts. Fināla daļā kinomīļi varētu saklausīt asociācijas ar Rotas filmu mūziku, turklāt humora pilnais posms atsauks atmiņā kādu no Fellīni filmu trakajām ainām.