MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Brīvpieeja vairāku zinātnisko publikāciju kolekcijām

Papildināts 2020. g. 26. martā
FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Brīvpieeja vairāku zinātnisko publikāciju kolekcijām

 

Arvien vairāk izdevēju un dažādu e-resursu veidotāji, reaģējot uz koronavīrusa Covid-19 izraisīto ārkārtas situāciju pasaulē un mācību procesa pārtraukšanu klātienē, piedāvā uz laiku brīvā piekļuvē dažādas tematikas publikācijas (tostarp par Covid-19), apjomīgas mācību grāmatu kolekcijas, tālmācības kursus u. c. 

Starptautiskā bibliotēku konsorciju koalīcija (ICOLC)* https://www.icolc.net/ šajā sakarā ir izdevusi oficiālu PAZIŅOJUMU (ICOLC Statement). Tā mērķis ir vērsties pie pasaules e-resursu izdevējiem ar aicinājumu ārkārtas situācijas laikā nodrošināt bibliotēku lietotājus ar brīvpieejas resursiem, kas ļautu turpināt kvalitatīvu studiju un pētniecības darbu.

Ierosmei daži piemēri no izdevējiem, kuri paši vai atsaucoties ICOLC iniciatīvai, piedāvā brīvai piekļuvei savas publikācijas:
 

Annual Reviews 

 
Cambride University Press

  • Materiālu kolekcija par Covid-19 – grāmatu nodaļas, žurnālu raksti t.sk. no žurnāliem  Epidemiology & InfectionPrehospital and Disaster MedicineInfection Control & Hospital EpidemiologyAnimal Health Research Reviews.

 
Elsevier

 
Oxford University Press

 
JSTOR

 
Project MUSE

  • Dažādu izdevēju e-grāmatas un e-žurnāli. Sarakstu ar brīvpieejas resursiem skatīt ŠEIT.

 
Springer

 
SAGE

 
Taylor & Francis

 
*Starptautiskā bibliotēku konsorciju koalīcija (ICOLC) ir neformāla apvienība, kurā pašlaik ir ietverti aptuveni 200 bibliotēku konsorciji no visas pasaules gan Ziemeļamerikā, gan Dienvidamerikā, Eiropā, Austrālijā, Āzijā un Āfrikā. 2019. gadā Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) ir ICOLC.