MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Kaspara Zariņa izstāde “No realitātes līdz abstrakcionismam”

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Kaspara Zariņa izstāde “No realitātes līdz abstrakcionismam”

Kuldīgas Mākslas namā no 7. novembra līdz 15. decembrim būs skatāma Kaspara Zariņa izstāde “No realitātes līdz abstrakcionismam”

Kaspara Zariņa gleznieciskais rokraksts nekļūdīgi atpazīstams, pateicoties viņa krāsu kolorītam, daudzveidīgajām faktūrām, spēlei ar ritmu un gaismēnām. Savu meistarību un talanta spēku Kaspars Zariņš demonstrē krāsas valodā – gan tonalitātes, gan tehniskajā izpildījumā.

Mākslas nama pirmajā stāva būs aplūkojamas sešas lielformāta gleznas no cikla “Iekšējā balss”. Šie darbi iezīmēja savdabīgu pavērsiena punktu Kaspara Zariņa radošajā biogrāfijā. Darbu sērijā viņš meklēja atbildes uz cilvēcei mūžīgi aktuāliem jautājumiem: kas mēs esam, kurp dodamies un kas ir būtiskais? Savas gleznās mākslinieks pievērsās cilvēku savstarpējo attiecību risināšanai, tostarp arī atbildības un šaubu aspektiem, plaši izvēršot sērijas nosaukumā minēto tēmu. Darbi no šīs sērijas tika izstādīti Kaspara Zariņa personālizstādē 2010. gada LNMM Baltajā zālē.

Līdz 24. novembrim otrajā stāvā būs skatāmi darbi, kas veidoti kā ilustrācijas Džona Banjana grāmatai “Svētceļnieka taka”. Šī grāmata ir iemantojusi dažādus apzīmējumus: kāds to sauc par slavenāko kristiešu bestselleru, cits – par pārlaicības ikonu, vēl kāds – par arhetipiski dziļu un fundamentālu vēstījumu.

Sākot ar 27. novembri, grāmatas ilustrācijas nomainīs darbi no šajā gadā radītā cikla “Prieka gēns”. Abstraktie eļļas darbi uz audekla turpina ideju par prieka gēnu, kas aizsākās “Slīpējumu” sērijā. Gleznojot abstrakciju, tā beigu beigās kļūst par dzīvu realitāti un ir taustāma savā vieliskumā

Kaspars Zariņš (1961) beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Induļa Zariņa monumentālās glezniecības darbnīcu (1986). Izstādēs piedalās kopš 1980. gada, sarīkojis 30 personālizstādes. Darbi atrodas daudzu muzeju un fondu krājumos, kā arī privātajās kolekcijās, tai skaitā The Würth Collection un Schwäbisch Hall Vācijā. Darbojies grāmatu grafikā, animācijā, saņēmis Latvijas Nacionālā kino balvu “Lielais Kristaps” nominācijā “Labākais animācijas mākslinieks” par animācijas filmu “Vai tu ko teici?” (studija “Dauka”, 2009). Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors kopš 1995. gada, profesors kopš 2008. gada.



Izstādes kurators Uldis Pētersons

Kuldīgas mākslinieku rezidence