MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Atvērta Andras Manfeldes Kuldīgai veltītā grāmata

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Atvērta Andras Manfeldes Kuldīgai veltītā grāmata

Ceturtdien, 3. oktobrī Kuldīgas Mākslas namā svinīgi tika atklāta jaunā rakstnieces Andras Manfeldes grāmata “Ceriņslotas zīmējumi”, kas veltīta autores dzimtajai pilsētai – Kuldīgai.

Grāmata, ko ilustrējusi pati autore, seko divu mazu kuldīdznieču – Annas un Katrīnas piedzīvojumiem, kad vienu dienu lietām pazudušas ēnas, mājām nav visu sienu. Un rēgainajā pilsētā ierodas Karr....Karmen, kura ar sakaltušu ceriņzaru uz kādas mājas sienas uzzīmē melnu traipu.

A. Manfelde skaidro, ka grāmatā rakstītais nav pilnīgs izdomājums, tie ir viņas bērnības novērojumi par Kuldīgas mazliet mistiskajām ielām un noslēpumainajiem pagalmiem, mazliet baisajiem pilsētā mītošajiem tēliem. Karmenu, kura glezno ar ceriņslotu, noteikti ikviens pilsētnieks reiz dzīve ir redzējis, un zina to vietu, kur tā varētu mājot Kuldīgā.

Pasaka ir autores versija par Kuldīgu, kuru viņa tomēr atzīst par skaistāko pilsētu Latvijā. “Kad mācījos Rīgā, steidzu braukt atpakaļ uz Kuldīgu, jo šeit ir ko zīmēt,” atzīst Andra, kuras grāmatas ilustrācijas daļēji jau tapušus vairākus gadus atpakaļ.

Rakstniece atklāja, ka savienojot uz papīra zīmēto un, izmantojot jaunās tehnoloģijas, ar planšetes palīdzību tika veidotas ilustrācijas grāmatai. Lai spētu radīt interesantos zīmējumus, kas iekļauti grāmatā, Andra atzīst, ka tam ir noderējuši gadi, kas pavadīti Kuldīgas Mākslas skolā, kas viņai kā skolniecei esot bijis viens no laimīgākajiem laikiem. A. Manfelde ir arī absolvējusi Rīgas dizaina un mākslas vidusskolu tēlniecības specialitātē.

A. Manfelde iedrošināja klātesošos skolēnus un pieaugušos uzdrīkstēties rakstīt savus stāstus par Kuldīgu, un zīmējot uz papīra vai digitāli, to iemūžinot attēlos.

Rakstniece atzīst, ka nav iespējams uzrakstīt stāstu par vietu, kur viņa nav dzīvojusi. Tomēr, Andrai ir bijusi iespēja par savām mājām saukt vēl citas vietas Latvijā. Vienai no tām ir Ventspils, kam veltīta šī gada janvārī atklāta grāmata “Vēja vīrs uz mēs”. Šobrīd ir iznākušas divas pilsētu sērijai veltītās A. Manfeldes pasaku grāmatas, bet klātesošajiem Kuldīgas Mākslas namā, autore atklāja, ka top pasaka par Dubultiem un Jelgavu.

Pasākumu organizēja Kuldīgas Glavenās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs sadarbojoties ar "Latvijas Mediji".