MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Bibliotēkā skatāma izstāde par Vairu Vīķi-Freibergu

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Bibliotēkā skatāma izstāde par Vairu Vīķi-Freibergu

Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā no 5. līdz 23. septembrim skatāma ceļojošā izstāde „Vaira Vīķe‑Freiberga. Ar Sauli”. Šo izstādi, atzīmējot prezidentes (1999-2007), dainu pētnieces, psiholoģijas profesores Vairas Vīķes‑Freibergas jubileju un Latvijas valsts simtgadi, 2017.gadā izveidojusi Salaspils novada bibliotēka. 10 stendos foto un fakti stāsta par Vairas Vīķes‑Freibergas dzīves un darba gaitām, par sasniegumiem un aktivitātēm.

Izstādes apmeklētājam tiek dota iespēja ielūkoties Vairas Vīķes Freibergas dzīves gājumā sākot no bērnības un bēgļu gaitām Otrā pasaules kara laikā līdz viņas pēcprezidentūras darbībai šodien. Izstāde ietver faktu un foto liecības, tematiskās mapes, grāmatas (biogrāfijas, oriģināldarbi) un periodiskos izdevumus.

Saule, latvietība un latviskās vērtības ir tikai dažas no tēmām, kuras savos zinātniskajos darbos pētījusi un publiskajā telpā atspoguļojusi Vaira Vīķe-Freiberga. 2017.gadā autore saņēma Latvijas Zinātņu akadēmijas Gada balvu zinātnē, kā atzinību un novērtējumu par ieguldīto latviešu tautasdziesmu pētniecībā. Izstāde vēstī par spilgtu un Latvijai nozīmīgu pasaules mēroga personību, kuras veikums ir neaptverams.

Izstāde tapusi ar Salaspils novada pašvaldības finansiālu atbalstu sadarbībā ar Daugavas muzeju. Ekspozīcijas satura veidošanā ieguldījumu sniedza Vairas Vīķes Freibergas dzīvesbiedrs Imants Freibergs un sekretāre Daina Lasmane. Izstādes tapšanā piedalījās arī māksliniece Daina Zilauce, fotogrāfs Kaspars Suškevičs, Salaspils. 1. vidusskolas skolotāja Daina Tauriņa un viņas audzēkņi, kā arī poligrāfijas kompānija Lattims.

Ceļojošo izstādi papildina Kuldīgas Galvenās bibliotēkas krājumā esošās grāmatas, kuras sarakstījusi V.Vīķe-Freiberga, un citas grāmatas par eksprezidentes dzīvi un darbību.

Izstāde skatāma Kuldīgas Galvenās bibliotēkas 2. stāvā (1905. gada iela 6) no 5. līdz 23. septembrim.