MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Ceļojošā izstāde “Sibīrijas bērni”

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Ceļojošā izstāde “Sibīrijas bērni”

No 7. līdz 29. aprīlim, Kuldīgas Mākslas nama 3.stāvā, būs apskatāma jauna izstāde “Sibīrijas bērni”

Šogad aprit 77 gadi kopš 1941.gada 14.jūnija deportācijas, kuras rezultātā cieta 15425 Latvijas iedzīvotāji (latvieši, ebreji, krievi, poļi, u.c.), tajā skaitā 3751 bērns vecumā līdz 16 gadiem.

Kopš 2001.gada režisore Dzintra Geka un operators Aivars Lubānietis uzrunāja un intervēja 1941.gada 14.jūnijā izsūtītos bērnus – Latvijā, Sibīrijā, Izraēlā, Amerikā, kuri vēlējās savus atmiņu stāstus atstāt nākamajām paaudzēm un kuri izdzīvojuši līdz mūsdienām un varēja liecināt. Grāmatas “Sibīrijas bērni” abi sējumi apkopo 740 intervijas. Šīs liecības ir nesalīdzināmi iespaidīgākas kā statistika par cietušajiem vai vēsturisks faktu konstatējums.

Ceļojošajā izstādē “Sibīrijas bērni” apskatāmas planšetes latviešu valodā ar informāciju par 1941.gada 14.jūnija izsūtījumu, Sibīrijas bērnu atmiņu fragmentiem, bērnības fotogrāfijām un unikālām fotogrāfijām no izsūtījuma vietām Sibīrijā.

Sibīrijas bērnu fotogrāfijas ir lakoniskas un tiešas. Nevar nepamanīt uzkrītošo starpību starp bērnu sejām Latvijā un acu skatu Sibīrijā. Fotogrāfijas liek aizdomāties par cilvēka rīcību, cilvēcību, par neizdzēšamo Latvijas vēstures traģēdiju.

Izstādes mērķis ir ar apskatāmajām fotogrāfijām un atmiņu fragmentiem uzrunāt jaunāko paaudzi, kura mūsdienās visātrāk un precīzāk uztver tieši vizuālo informāciju.

No 2014.gada septembra izstāde “Sibīrijas bērni” apceļojusi 100 Latvijas skolas. Skolēnus tā uzrunājusi tieši un emocionāli, mudinājusi interesēties par savas dzimtas un Latvijas vēsturi.

Izstādi organizē: Fonds “Sibīrijas bērni” sadarbībā ar Kuldīgas Galveno bibliotēku.

Ieeja bezmaksas