MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Izstāde “Cecīlijas skotu dienas” bibliotēkā

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Izstāde “Cecīlijas skotu dienas” bibliotēkā

No 8. augusta līdz 9. septembrim Kuldīgas Galvenās bibliotēkas 1. stāvā skatāma TTMS "Kuldīgas Palete" dalībnieku izstāde "Cecīlijas skotu dienas".

Dalībnieki – Rasa Rasmane, Ligita Traščenko, Daiga Rozevska, Liene Circene, Rūta Vējkāja, Guntis Obodņikovs.

 

TTMS "Kuldīgas Palete" dalībnieki par izstādē iekļautajiem darbiem:

Kilchurnas pils Loch Awe ezera krastā Skotijā / Rasa Rasmane

“Tā ir visvairāk fotografētā pils Skotijā. Pils celta 1400. gadā. To uzcēla Glenorhijas pirmais lords Kolins Kampbels. Laika gaitā tā ir daudz cietusi, bet tā ir ļoti populārs tūrisma objekts. Losc Awes ezers ir trešais lielākais un pats garākais (41 km) Skotijā. Izvēlējos gleznot šo ainavu, jo tā ļoti raksturo Skotiju ar kalniem, ezeriem un senu cietokšņu drupām.”

 

Lēdija Emma Hamiltone / Rasa Rasmane

“Portrets gleznots pēc Džordža Romneja (1734-1802 ) Lēdijas Emmas Hamiltones portretiem.

Emma Hamiltone (1765-1815) aktrise un modele bija Džordža Romneja mūza, viņš ir gleznojis neskatāmus viņas portretus. Viņa bija spilgta personība 18. gadsimtā. E. Hamiltones vārdā ir nosaukta viena tipiska angļu rozes šķirne.”

 

Skotijas kalnu ainava ar ezeru / Ligita Traščenko

“Reprodukcija pēc Henrija Hilingforda Parkera (1858-1930) gleznas.

Glezna rada brīnišķīgu atmosfēru un ir nozīmīgs šī  mākslinieka ainavu glezniecības piemērs. Mani iedvesmoja šī 19. gs. beigās radītā ļoti skaistā ainava.

Gleznas oriģināls atrodas privātā kolekcijā, kuras īpašnieks to iegādājās 2014. gadā par 1165 mārciņām.”

 

Laipni lūgti Skajas salā! / Daiga Rozevska

“Ir tiešām grūti iedomāties kaut ko skaistāku par Skajas salu Skotijā. Tā ir viena no lielākajām Skotijas ziemeļu salām. Tā piedāvā elpu aizraujošas ainavas, sulīgi zaļus paugurus un plašas iespējas doties dabas izzināšanas piedzīvojumos.”

 

Vakara gaisma / Liene Circene

“Reprodukcija. Iedvesmai: Allison Yong darbs “Vakara gaisma”.

Mēdz teikt, ka vismaz vienreiz dzīvē ir jāpiedzīvo vai vismaz jāizsapņo Skotija! Tās krāšņās dabas daudzveidība no ielejām un ezeriem, līdz pat stāvām klintīm. Skotijas daba – dramatiska un skaista. Mans sapnis – skarba romantika!”

 

Klusā daba ar rozā rozēm / Rūta Vējkāja

“Izpētot 19. gadsimta skotu gleznotāju darbus, mani piesaistīja autors Samuel John Peploe (1871-1935), kas bija skotu postimpresionisma gleznotājs, kurš kļuvis populārs ar savām klusās dabas kompozīcijas gleznām un ar to, ka viņš bija viens no gleznotāju grupas Scottish Colourists biedriem.

Man iepatikās autora glezniecības stils, es to vēlējos izmēģināt - kā ar lieliem otas triepieniem izveidot gleznu un panākt formu telpiskumu.

Izvēlējos veidot kopiju gleznai “Klusā daba ar rozā rozēm”, jo mani piesaistīja gleznas toņu salikums un skaidrā kompozīcija. Gleznot ziedus man bija izaicinājums, bet, izpētot autora glezniecības tehniku, tas bija saprotami - kā no otas triepieniem izveidojas katra ziedlapiņa.

Ar uzgleznoto esmu apmierināta un ceru, ka turpmāk man izdosies Samuel John Peploe glezniecības tehniku pielietot savos darbos.”

 

Skotijas ainava / Guntis Obodņikovs

“Gleznai par pamatu ir ņemta Skotijas ainava. Tajā izmantotas ļoti dažādas tehnikas. Gleznā atklājas Skotijas daba no rīta puses ar miglu.”