MĒS NODROŠINĀM NEIEROBEŽOTU PIEEJU INFORMĀCIJAI
UN LABU LASĀMVIELU ATPŪTAI
Bibliotēkas paziņojumi:

Somijas fotogrāfa Henrika Dunkera fotogrāfiju izstāde “Dāvanas pēc protokola”.

FOTO / VIDEO / PDF / POWERPOINT
drukāt
Somijas fotogrāfa Henrika Dunkera fotogrāfiju izstāde “Dāvanas pēc protokola”.

“Dāvanas pēc protokola” ir somu mākslinieka Henrika Dunkera Latvijā veidots fotogrāfiju cikls, kas veltīts diplomātiskajām dāvanām. Šis projekts aizsākās, kad Henriks Dunkers saņēma uzaicinājumu veidot diplomātisko dāvanu bilžu sēriju mākslinieku apvienības “Orbītas” izdevumam “Talka”. Fotogrāfijās redzamas dāvanas, kas pasniegtas valsts, oficiālo un darba vizīšu laikā Latvijā un ārvalstīs, kā arī Latvijas tautas dāvanas valstij un amatpersonām.

Žurnāla “Talka” redaktore un fotogrāfiju sērijas idejas autore Anna Volkova atsaucas uz stingro protokolu, kuram pakļauta dāvināšana un dāvanu izpirkšana – aizejot no posteņa, ierēdņi var izpirkt dāvanas no valsts. Visbiežāk dāvināti tiekot amatnieku darinājumi, taču to nozīme nebūt ne vienmēr ir acīmredzama, tādēļ izpirkta tiekot vien neliela daļa dāvanu. “Un, lūk, šie savādie priekšmeti, lieli un mazi, krājas milzīgos skapjos ar vitrīnām. Ar laiku dažiem pazūd kodu birkas, un tie kļūst par nezināmiem priekšmetiem, kurus nezināms dāvinātājs pasniedzis nezināmam adresātam. Tie nekādi neierakstās kaut cik aptveramā kolekcijā. Henrika fotogrāfijās šī kuriozitāte lieliski nolasās. Neraugoties uz ārējo pieejas formalitāti, viņa fotouzņēmumos bieži nav skaidrs ne priekšmeta izmērs, ne pat tā forma. Būtu amizanti vispirms aplūkot sēriju un tikai tad uzzināt, ka tās ir diplomātiskās dāvanas,” norāda Anna Volkova.

Dunkera fotogrāfijās iemūžināti tādi dāvinājumi kā Latvijas Olimpiskās komitejas dāvana – Latvijas bobslejistu komandas ķivere, Berlīnes mūra fragments (dāvinātājs nezināms), Mongolijas prezidenta Cahjagīna Elbegdorža dāvana – konsoles zelta dekors ar Mongolijas prezidenta ceļojuma sižetu u.c.

 

SIGNETA LAPIŅA

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Kuldīgas novada pašvaldība